Translate

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Οι θέσεις μας για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδας 5

Ξανάρχεται πάλι στην επιφάνεια η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πτολεμαΐδα 5, λόγω προσπάθειας της WWF να ακυρωθεί η κατασκευή της με όλα τα μέσα και τελευταία και μέσω συλλογής υπογραφών.
Πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητας των ενεργειών τους δημιουργεί η στάση των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων  WWF και Greenpeace  η οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αναγάγει σε υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του περιβάλλοντος την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 με κύριο επιχείρημα την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα που συμμετέχει αντίστοιχα στην δημιουργία του όζοντος. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί την τρύπα του όζοντος ή το φαινόμενο του θερμοκηπίου (γιατί πλέον αυτά αμφισβητούνται από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, ακόμα και από υψηλόβαθμα στελέχη των παραπάνω περιβαλλοντολογικών οργανώσεων) τότε η  συνολική επιβάρυνση   της χώρας μας από όλες της πηγές έκκλησης διοξειδίου του άνθρακα είναι 0,5% στην παγκόσμια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα! Άραγε πόσο επί τις % επί της Ελληνικής και πόσο επί της παγκόσμιας είναι η επιβάρυνση από την Πτολεμαΐδα 5 όταν μάλιστα έρχεται να αντικαταστήσει αντίστοιχα MW από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας; Αν δεν αποφασίσουν οι ενεργοβόροι γίγαντες ΚΙΝΑ, ΗΠΑ κλπ να πάρουν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης στερεών καυσίμων δεν μπορεί να επηρεάσει στο ελάχιστο την κλιματική αλλαγή, ούτε η Ελλάδα ούτε η Αλβανία! Και τέλος επειδή κόπτονται για την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας πρέπει να ξέρουν ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιμετωπίζουν κανένα θέμα στην υγεία τους από το διοξείδιο του άνθρακα, αντιμετωπίζουν όμως πάρα πολλά (ρινίτιδες, πνευμονοπάθειες, παιδικό άσθμα κλπ) από τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του θείου  και κυρίως την τέφρα, εδώ θα έχει ενδιαφέρον να επικεντρωθούν οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι φορείς αλλά κυρίως οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα της περιοχής.  
   
Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ όλα ότι:
1.      Δεν συμφωνούμε με τη θέση που εκφράζεται από διάφορους φορείς ότι πρόκειται για μονάδα “αντιρρυπαντικής τεχνολογίας” γιατί δεν υπάρχει ηλεκτροπαραγωγική μονάδα μέχρι  σήμερα που να καίει λιγνίτη και να μη ρυπαίνει. Το σωστό  είναι ότι, η μονάδα αυτή ρυπαίνει πολύ λιγότερο λόγω των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζει, της μονάδας αποθείωσης που θα συμπεριλαμβάνει και λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσης. (40% επιπλέον απόδοση έναντι των παλαιών μονάδων) και το κυριότερο έρχεται προς αντικατάσταση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που είναι απαρχαιωμένης τεχνολογίας, είναι λιγνιτωβόρος ΑΗΣ γιατί έχει πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης άρα ρυπαίνει περισσότερο και δεν μπορεί όπως έχει αποδειχτεί να στηρίξει την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
2.      Θεωρούμε αστείες τις απόψεις που διατυπώθηκαν και επίσημα ότι η κατασκευή της μονάδας θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης της περιοχής και όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας (Πάρης, Κουκουλοπουλος.... “από μόνη της μας βγάζει από την ύφεση”.) Η αλήθεια είναι ότι θα ανασάνουν αρκετοί άνεργοι και θα δημιουργηθεί οικονομική κίνηση στην περιοχή κυρίως κατά το στάδιο της κατασκευής όμως αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό της πρωταθλήτριας στην ανεργία Δυτικής Μακεδονίας. Όσο για την ανάπτυξη σε μια περιοχή και σε μια χώρα όπου έχουν καταργηθεί οι δημόσιες επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί

Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για την περιοχή μας η κατασκευή ή όχι της μονάδας αλλά και των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται γύρω της επιβάλλεται όλοι οι φορείς της περιοχής να πάρουν ξεκάθαρη θέση. 
Εμείς λέμε ναι στην Κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 γιατί:
·        Αν δεν κατασκευαστεί η μονάδα θα βρίσκεται σε διαρκεί εξέλιξη για τα επόμενα χρόνια ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό έγκλημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με τέσσερα Ορυχεία έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων ανοιχτά (ανοιχτές πληγές στο σώμα της περιοχής) με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην ατμόσφαιρα στα υπόγεια ύδατα κλπ. Γιατί με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2020 κλείνει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ο ΑΗΣ Καρδιάς και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πλην της μονάδας 5, τότε σταματάει η εξορυκτική δραστηριότητα που είναι και η μόνη διαδικασία που μπορεί να κλείσει τις πληγές και να γίνεται ταυτόχρονα η αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
·        Για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, η οποία αν δε γίνει η μονάδα 5 δεν θα έχει από πουθενά τροφοδοσία μετά το 2020 με δεδομένο το κλείσιμο των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ΑΗΣ καρδιάς, και την αμφίβολη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου.
·        Για να εξασφαλιστούν οι μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.
·        Για να πάρουν «μια ανάσα» οι άνεργοι και οι μαγαζάτορες της περιοχής
·        Για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτκή περίοδο
Και όλα αυτά βεβαίως έχουν αξία μόνο αν αποτρέψουμε τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, αν εθνικοποιήσουμε όλες τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος γιατί από την περίοδο της πολυπόθητης για κάποιους απελευθέρωση ενέργειας οι ιδιώτες βιομήχανοι δεν προσέφεραν τίποτα στην Εθνική Οικονομία και στους καταναλωτές αντίθετα επωφελήθηκαν με δέκα δις ευρώ, λεφτά του Ελληνικού λαού.
Θεωρούμε ότι το Ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες και να υπάρχει πρόσβαση κυρίως στους «μη έχοντες» Γι αυτό και στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρη κοινωνικοποίηση της Ενέργειας και προτείνουμε στους εργαζόμενους και στο κίνημα ένα μεταβατικό πρόγραμμα άμεσης πάλης για:

1.      ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, κάτω από  εργατικό και κοινωνικό έλεγχο,  ενιαία και καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία της Η/Ε
2.      Κρατικοποίηση- Εθνικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού (Η/Ε) τομέα, κανένας ιδιώτης στην Η/Ε γιατί το ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.
3.      Κατάργηση όλων των νόμων για την απελευθέρωση Η/Ε και των σκανδαλωδών, ευνοϊκών για τους βιομήχανους ρυθμίσεων
4.      Στελέχωση όλων των οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα
5.      Κατάργηση του δουλεμπορίου και των εργολαβιών
6.      Δραστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων με αξιοποίηση όλων των βέλτιστων τεχνικών (ασχέτου κόστους γιατί η Ζωή και υγεία δεν κοστολογούνται)
7.     Υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και «το δικαίωμα για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη».

Κοζάνη 17/3 2014
Το γραφείο Τύπου της ΑΡ.ΣΥ. Ανατροπής
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου